Over Bier & Ballen

In de nazomer van 2013 ontstond op een terras in het Mastbos onder Breda het idee. Voetbaljournalisten Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten waren aan het sparren over het komende seizoen en daar viel ook het idee van een onregelmatig te organiseren voetbalavond uit de lucht; te houden in stamcafé De Bommel.

Hoe dan? Nou gewoon; een literair getinte voetbalshow met veel voorlezen én een topnaam uit ‘het voetbal’ als verrassing. Ongedwongen zou het ook zijn, maar het moest wél enig niveau hebben en zeker géén kouwe drukte. De opbrengst, zo er al wat over zou blijven, zou ten goede komen aan een goed doel. Dat was de Voedselbank, makkelijke keus.

De Bommel beloofde een goede gastheer te zijn en kwam dat tot en met nu altijd na. De naam? Er moest even gedacht worden: Beer & Balls? Nee. Bier & Ballen? Ja, meteen. Slager Grauwmans uit de Baronielaan sponsorde de gehaktballen.

De eerste aflevering werden columnist Hugo Borst, Italië-expert Renate Verhoofstad en Ruud van Nistelrooij gearrangeerd, in een vloek en een zucht. Van wie Van Nistelrooij dus niet gecommuniceerd werd. Sjoerd en Chris zouden zelf eigen stukjes voorlezen uit boeken, Hard Gras, AD Sportwereld of gewoon ter plekke verzinnen. Fernando Lewis bracht zijn gitaar én stem in stelling. Een korte campagne via social media (Facebook) had een run op de eerste kaartvoorverkoop tot gevolg. Die driehonderd kaarten vlogen er meteen uit. Rijen voor de deur van het café, mensen boos als ze geen kaart konden bemachtigen. De Voedselbank spinde garen. De contouren van het succes van nu.

De literair getinte voetbalavond werd al snel een ‘voetbaltotaalshow’ met cabaret, verhalen, interviews, film en muziek. Er moest immers vooral wel veel gelachen worden, dat gevoel na de eerste aflevering bleef hangen. Toevallig diende zich al snel de lokale woordkunstenaar en grappenmaker Eus Roovers aan. Zijn debuut was een voltreffer. Zonder Eus is er geen Bier & Ballen meer mogelijk. Zoals oud-voetballer en tegenwoordig zanger/gitarist Björn van der Doelen ook een tamelijk vaste gast is. Hij is er vaak bij.

In de afgelopen tien jaar ontwikkelden Sjoerd en Chris, samen met de op dit front zeer ervaren Thijs Tauw, en gesteund door tal van vrijwilligers het concept van een buitenfestival. Iedere belangstellende zou dan een kaart kon kopen, zo was de wens. Drie keer werd het Bier & Ballen Festival gehouden rond de watertoren in het Wilhelminapark. Een prachtige locatie in oud-Breda. Het begon als een eendaags feest maar de derde keer, in 2022, waren het voor het eerst twee dagen; zaterdag ‘regular’ met veel mensen uit het voetbal, cabaret, toneel, media et cetera en de zondag geheel in het teken van NAC. Pakweg duizend mensen kwamen er op af. Op 24 en 25 juni 2023 sloeg Bier & Ballen XL voor het eerst zijn tenten op in de binnenstad van Breda, onderwijsinstituut Rooi Pannen bood daar zijn schitterende plek aan op een oude kazerne aan de Fellenoordstraat; een ongeëvenaard mooi decor voor de show. Bier & Ballen blijft groeien en wordt steeds leuker.